måndag 4 januari 2010

Gissa åldern



Animerat. I färg. Ljudeffekter och synkat ljud.

Några ledtrådar:
Bröderna Lumiere anses ha varit de första som visade film 1895.
Tecknad / animerad film kom under tidigt 1900-tal. Första animerade långfilmen 1917 (nix, inte Disney).
Första riktiga ljudfilmen 1927 (Jazzsångaren)
Färgfilmen slog igenom med Borta på vinden 1939.

Fransmannen Emile Reynaud struntade fullständigt i ovanstående fakta. Han gjorde film redan 1892 och visade den också offentligt. Inte nog med att han gjorde film, animerad film. Han uppfann och utvecklade dessutom hela tekniken som behövdes för att kunna göra sina animeringar i färg och med ljud - i en kvalitet som inte överträffades förrän långt in på 1930-talet.
Han lär ha sålt en miljon biljeter till sina visningar. Sen kom bröderna Lumière och tog över hela marknaden på ett ögonblick. Parisarna föredrog av någon anledning att se suddiga bilder av vanligt folk som till pianoklink struttade runt på bioduken.
Monsieur Reynaud blev så förbannad / besviken / förtvivlad att han matade fiskarna i Seine med nästan hela sin tämligen omfattande produktion.

Det lönar sig att ha P1 på i bilen ibland ... Följ länken, lyssna på inslaget. Och framför allt: Kolla och njut av de andra klippen.

(Ja, jag vet. Årtalet står där högst upp. Men vis av erfarenhet utgår jag ifrån att folk läser så slarvigt att de ofta missar halva poängen. Precis som jag själv :)
Och visst. Borta MED vinden hette filmen. Men MIN fulkopia är borta på vinden nånstans
)

.

Inga kommentarer: